Advies Pagina

Het kopen van een huis is een bijzondere gebeurtenis in iemand zijn/ haar leven. Vaak wordt er jarenlang voor een woning gespaard en duurt het dan ook even voordat de ‘perfecte’ woning is gevonden. Veel mensen willen dan ook graag begeleiding of advies van iemand die er daadwerkelijk verstand van heeft. Er zijn diverse stappen die u moet doorlopen voordat u daadwerkelijk een huis kunt kopen. Hieronder vindt u een overzichtelijk stappenplan wat u kunt gebruiken bij de aankoop van uw huis.

1.Een huis zoeken
De eerste stap is natuurlijk de zoektocht naar uw droomhuis. Er zijn in principe twee keuzes. Zo kun je ervoor kiezen om zelf op zoek te gaan naar een huis door middel van huizenkranten en advertenties. Maar je kunt ook de makelaar de opdracht geven een huis voor je te zoeken. In veel gevallen wordt er voor een makelaar gekozen, houdt er echter wel rekening mee dat de kosten van de makelaar tussen de 1,5% en 2% van de totale koopsom bedragen. Voordelen van een makelaar zij:

  • tijdbesparing
  • onbezorgde handelingen

Daarnaast heeft een makelaar natuurlijk verstand van specifieke zaken omtrent de huizenmarkt zoals erfpacht en dergelijke.

2. Woning bezichtigen
Op het moment dat u een woning heeft gevonden wilt u deze natuurlijk dolgraag bezichtigen. Vaak weet je bij binnenkomst al of het huis bevalt of niet. Echter laat u niet verblinden doordat u ‘verliefd’ bent geworden op het huis. Maar loop een nauwkeurige checklist af.
Zijn er dingen die je opvallen, vraag deze dan na bij je makelaar. De makelaars heeft een mededelingsplicht wat wil zeggen dat hij verplicht is jou zo volledig over het huis in te lichten.

3. Waarde van het huis inschatten
Voordat je over gaat op de koop van een huis wil je weten wat de waarde van een huis is en of je deze misschien nog kunt verbouwen door eventuele verbouwingen. Er zijn grofweg vier manieren om je te orienteren:

  • het kadaster geeft informatie over transacties in de straat
  • nagaan wat je per vierkante meter betaalt
  • het duurste huis in de buurt/ straat bepaalt de maximale waarde
  • websites die de waarde voor je berekenen

Daarnaast zijn er natuurlijk bepaalde factoren die de waarde van je huis bepalen zoals de locatie van je woning (deze is  het belangrijkste), het aantal vierkante meters, aanwezigheid van een tuin, achterstallig onderhoud.

4. Hypotheekvormen vergelijken
Als je eenmaal het huis van je dromen hebt gevonden is het een kwestie van de financiering rond te krijgen. Een hypotheekaanvraag is hierbij een vereiste. Er zijn 14 verschillende soorten hypotheekvormen en elke verzekering is anders. Het is daarom verstandig na te gaan welke hypotheek het beste bij u past. Er zijn diverse websites waar u voldoende informatie kunt vinden zoals www.eyeopen.nl.

5. Maximale hoogte van je hypotheek berekenen
Dit is een essentiële stap, op deze manier weet je hoeveel je maximaal kunt betalen voor een huis. Dit kunt u het beste aan professionals overlaten dus bel uw bank voor een afspraak.

6. Bieden op een huis
Als alles rond is met betrekking tot de financiering is het alleen nog een kwestie van een bod doen op het huis. Er zijn twee mogelijkheden: een eindbod of onderhandelen. Bij een eindbod hoeft de onderhandelende makelaar alleen maar akkoord te geven. Bij het daadwerkelijk onderhandelen speel je het spel van bieden en loven. Op deze manier kan je het onderste uit de kan halen.

7. Bouwkundige Keuring en Koopakte tekenenEen combinatie tussen de bouwkundige keuring en koopakte geven een duidelijk beeld van de waarde van de woning. Het is daarom ook aan te raden deze altijd te laten doen.

8. Woning taxatie
Een woning taxatie heb je nodig voor de bank, deze willen immers zeker weten wat de waarde van een woning is als deze als onderpand wordt gebruikt. Een tarief van de taxatie is afhankelijk van de staat waarin het huis verkeerd. Vaak wordt er 0.185% van de taxatiewaarde van het huis als prijs gerekend.

9. Naar de notaris 
Als u alles geregeld heeft en alles afgerond is gaat u naar de notaris en laat u drie documenten tekenen.